Gijsbert Hamoen

gijsbert hamoenGijsbert Hamoen (1932 – 2013) groeide op in de Rijnstreek. Hij bezocht het Chr. Lyceum te Alphen aan den Rijn en studeerde aan de RU te Utrecht theologie (scriptie over de Kerkgeschiedenis van Bodegraven) en Semitische talen. Hij werkte in Berlijn als predikant voor buitengewone werkzaamheden (vluchtelingenwerk), en woonde en werkte achtereenvolgens in de Alblasserwaard (Oud-Alblas), Tielerwaard (Meteren en Est), Land van Heusden en Altena (Heusden), het Westland (’s Gravenzande) en het Sticht (De Meern). Hij publiceerde gedichten en artikelen over plaatselijke en regionale kerkgeschiedenis in verschillende tijdschriften.

De Alblas

In zijn studententijd was hij als hulpverlener aanwezig bij de watersnood van 1953. De gevolgen daarvan waren nog merkbaar in de Alblasserwaard, toen hij daar in 1960 kwam wonen en werken. De vele verhalen over water, angst en dood, werden dagelijks gehoord. De weerslag daarvan is te vinden in het eerste gedeelte van deze bundel: De Alblas.

De Linge

In de Tielerwaard was de invloed van de heren en heerlijkheden nog overduidelijk aanwezig. Het landschap heeft iets mythologisch door de vele verhalen die er verteld worden. Daarover gaat het in het tweede gedeelte: De Linge.

De Maas

De geschiedenis van het Land van Heusden en Altena is een fascinerende. In deze periode ontstonden vele artikelen over het begin van de Reformatie in dit gebied. Zoekend naar het verleden ging het hem vooral om de mens achter de namen en jaartallen. Het derde gedeelte: De Maas.

De Oude Rijn

In het Sticht werd hij geconfronteerd met het verleden van zijn voorouders. Het ontstaan van de ontginningen en de worsteling met de aarde. De natuur rond Zegveld, de geboorteplaats van zijn vader, en De Meije, waar zijn moeder werd geboren, is een voortdurende bron van inspiratie. De verstedelijking van dit gebied ten westen van Utrecht verwoest het oude landschap. Daarvan vertelt het vierde gedeelte: De Oude Rijn.

Een aantal verzen, in het buitenland ontstaan, besluit deze bundel: Extra Limitem (buiten de grens).